Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, juni 23, 2009

Stuitend

Als het aan Hirsch Balin ligt mag geen enkele bevolkingsgroep nog worden beledigd. Zelfs niet in het kader van vrijheid van meningsuiting. Als minister van Justitie zal hij toch moeten weten dat dat beleid lastig zal zijn te handhaven. Het zou bijvoorbeeld inhouden dat een aanhanger van de evolutieleer een christen voor het gerecht mag slepen als die een opmerking zou maken over de beroepskeuze en persoonlijke hygiëne van de moeder van Darwin. Het zou ook betekenen dat een wetenschapper een Baptistische kerkgemeenschap mag aanklagen wanneer daar openlijk beweerd wordt dat gen-onderzoek "des duivels" is.

Als het dus aan de minister ligt -en mensen gaan gewoon door met het uiten van hun mening- krijgen rechters het nog drukker dan zij het nu al hebben met nutteloze zaken over cannabisgebruik en regelovertreding bij het op onjuiste wijze verwijderen van een stoeptegel bij het aanleggen van een café-terras.

Rechters moeten dan ook al het gezever aanhoren van elkeen die zich beledigd voelt want de criteria voor belediging zijn vaag. Erg vaag. En als mensen uit angst of respect voor de rechtbank hun mond voortaan houden, dan is dat het einde van openbare discussies.

Eén van die discussies gaat over terrorisme. Wanneer is iemand een terrorist? Voor de Duitse bezetters waren de Nederlandse verzetsmensen indertijd terroristen maar voor den Hollander ging het om vrijheidsstrijders. Daarmee is meteen de kern geraakt: Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 95 procent van de terroristische aanslagen wordt gepleegd met de achtergrondgedachte de bezetter het land uit te willen hebben.

Overdreven zwart-wit gesteld:
Als bijvoorbeeld Amerika zich zou terugtrekken uit het Midden-Oosten heeft Al-Qaida geen bestaansrecht meer; Als de Britten zich terugtrekken uit Noord-Ierland houdt de IRA een afscheidsfeestje; Wanner Nederland Urk en Marken afstoot zijn er ook weer een paar radicalen tevreden en als de Spaanse overheid Baskenland autonomie geeft is het "Adios ETA!"

Het vreemde is dat wanneer je de officiële juridische omschrijving van terrorisme neemt (Opzettelijk angst zaaien met hulp van geweld danwel met het dreigen daarmee) de Verenigde Staten van Amerika de grootste schurkenstaat ter wereld zou zijn, vooral omdat de VS graag haar wil oplegt aan andere volkeren:"Als jullie geen vrije democratie worden dan zullen wij wel eventjes de boel komen verbouwen". Onder Obama zie je in deze houding al een kentering ontstaan en zelfs Chavez vindt Obama een toffe peer.

(Overigens: waar ik het heb over "De Amerikanen" en varianten daarop bedoel ik doorgaans "De Regering Bush")

Onze eigen Jan Peter Balkenende gaat op 14 juli aanstaande op bezoek bij zijn Amerikaanse ambtgenoot maar hij zal dan vermoedelijk niet zeggen dat deze weblogger gisteren z'n badkamer heeft schoongemaakt, een beginnetje heeft gemaakt met een eenvoudige website of vandaag verhuisdozen met diverse spullen heeft staan vullen ten behoeve van de stichting waar hij voor werkt. Denk ik.

Ik denk ook dat de aanschaf van vaccins tegen de Mexicaanse griep veel meer hebben gekost dan de "enkele tientallen miljoenen" die minister Klink zie dat het zou gaan kosten om Nederland te behoeden voor meer dan de nul (...) slachtoffers die de ziekte tot heden in ons land heeft gemaakt. Hij zwijgt namelijk omdat hij van de leveranciers niet mag zeggen dat er een bedrag van ongeveer 300 miljoen mee is gemoeid. Wat: 300 miljoen!? Ja, zoveel kost het om een dodelijke ziekte te bestrijden die geen slachtoffers maakt maar "in potentie" dodelijk is. keukentrapjes zijn in potentie ook dodelijk maar maken wel jaarlijks ongeveer 35 slachtoffers slachtoffers in Nederland. Toch trekt de Nederlandse overheid exact nul euro uit voor het voorkomen van dodelijke ongevallen met keukentrapjes.

Ik weet het, het is een stokpaardje van me maar ik kan er gewoon niet over uit. Het verschil in aanpak van de twee problemen vind ik ronduit stuitend.

De link van vandaag vertelt U of dat lekker A-merk niet eigenlijk gewoon het supermarkt-huismerk is maar dan met een beetje meer zoetstof, een iets ander kleurtje en met een ander label.

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Bolle Jan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!