Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, juni 10, 2009

Uitspoken

Eigenlijk wist ik dat al jaren maar nu is het ook nog'ns wetenschappelijk aangetoond: een middagdutje maakt mensen creatiever.

Het is ook niet voor niets dat veel topmanagers, bekende advocaten en andere despoten (Caesar, Napoleon, Bush) graag middagdutjes doen. Wanneer je daaruit wakker wordt kun je namelijk veel makkelijker nieuwe plannetjes smeden om zonder gewetenswroeging jezelf te verijken ten koste van anderen.

Advocaten mogen 5 nummers opgeven die "in principe" niet worden afgeluisterd opdat zij vertrouwelijke gesprekken kunnen voeren met hun cliënten. Het bleek echter dat daar misbruik van wordt gemaakt en daarom worden gesprekken naar en van deze nummers opgenomen, afgeluisterd en later alsnog gewist wanneer blijkt dat de advocaat niet heeft gesjoemeld. Handig systeem, zeg maar dat bestond al!

Voor wie bang is te worden afgeluisterd heb ik goed nieuws: wij worden met z'n allen al jaren afgeluisterd. Elk telefoontje en elk e-mailtje wordt beluisterd dan wel bekeken via het Echelon-project. Op basis van een lijst "verboden" woorden wordt een klein percentage berichten onderschept en nader bestudeerd. Een nog kleiner percentage geeft daadwerkelijk reden voor aktie.

Zo had men ooit "succes" geboekt met het onderscheppen en vertalen van een in het arabisch gevoerd telefoongesprek wat ongeveer neerkwam op:"Staat het licht op groen?"-"Ja, morgen om twaalf uur wordt het pakketje afgeleverd." Uit verdere analyse bleek nog wat later waar het nu eigenlijk om ging: Het was de "go" voor de aanslagen op de Twin Towers op 9/11 maar dat wist men pas een week of wat nadat het was gebeurt.

Eigenlijk is Echelon dus een soort extreem dure wereldomspannende elektronische versie van Jomanda die -net als de weermannen en -vrouwen van de televisie- ook zo ontzettend goed is in het achteraf voorspellen van wat er staat te gebeuren.

Kijk, dan kan SP'er Jasper van Dijk zich druk maken over het miljoen dat schoolbestuurder Klaas Koops van het Friesland collega krijgt voor zijn werk dat er uit bestaat 5 miljoen te bezuinigen...vergeleken met de miljarden die in Echelon omgaan stelt de vergoeding van Koops natuurlijk helemaal niets voor.

Het beroerde is dat Echelon officieel niet gerund wordt door een organisatie in dienst van welke overheid dan ook. Wel staat vast dat de Amerikaanse dienst NSA ermee van doen heeft en minimaal 40.000 mensen in dienst heeft, in de VS alleen al.

Helaas geven de werknemers niet voor niets als grapje op feestjes aan dat de afkorting staat voor "No Such Agency", te vertalen met "Wij Bestaan Niet" en zelfs Obama (Zou Sarah Palin er meer van weten, Ruben?) heeft er geen idee van wat deze jongens en meisjes nu eigenlijk allemaal uitspoken.

De link van vandaag geeft een aantal nuttige tips over het omgaan met geld (en ziet er wat betreft opmaak van de webpagina's beroerd uit maar dat terzijde)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!