Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, oktober 07, 2010

Studeren

Persoonlijk ben ik blij dat wij geen absolute vrijheid van meningsuiting kennen. Stelt U zich eens voor dat iedereen voortdurend zou zeggen wat-ie van een ander dacht. Mensen zouden zich dan constant beledigd voelen en men zou er bijzonder chagrijnig bijlopen. In mijn ogen is het een teken van beschaving wanneer iemand laat merken dat-ie weet wanneer-ie z'n mond moet houden of zich tactvol moet uitdrukken.

Misschien dat U vindt dat U "het recht" hebt anderen constant te vertellen dat ze "dom" zijn of zelfs "achterlijk", "primitief" zijn of "geen smaak hebben", "er belachelijk uitzien" of "een stomme mening hebben". Maar vraagt U zich dan eens af wat U ervan zou vinden indien anderen dan Uzelf gebruik maken van dat "recht" door Ú te beledigen.

Gisteren werd er in mijn persoonlijke omgeving niemand beledigd. Integendeel. Uiterst respectvol bejegende men elkaar tijdens diverse ontmoetingen.

Eerst had ik des middags een werkoverleg aangaande een eerdaags te houden feest en 's avonds had ik een werkoverleg aangaande een eerdaags te houden feest...Bij het eerste kwam een kopje koffie op tafel en bij het tweede een groot bord met zelfgemaakte sushi. Wellicht dat er met één van beiden iets mis was want vanmorgen voelde ik mij te ziek om de wekelijkse workshop bij te wonen. Of zou het te maken hebben met drie avonden achter elkaar 's avonds laat thuiskomen?

Een werkoverleg heeft men bij het CDA nu vrijwel dagelijks. Men draait overuren om met name toekomstige potentiële kiezers uit te kunnen leggen dat een partij die de christelijke basis-principes zegt te hanteren kan samenwerken met een partij die niet weet wat principes überhaupt zíjn.

Een arts werkt in principe om mensen beter te maken, uit een soort van roeping. Het zou niet zo moeten zijn dat mensen dit beroep kiezen om een zo hoog mogelijk jaarsalaris te kunnen genereren. Natuurlijk mogen hun opleidng en inzet goed beloond worden maar geef je geen verkeerd signaal af als je "gewoon" personeel en patiënten duidelijk laat weten dat het jou primair om het geld gaat? Zo zijn er specialisten die liever -als particulier arts- een borstvergroting uitvoeren op een welgestelde dame dan in loondienst via een ziekenhuis het verbrande gezicht reconstrueren van een minder vermogend iemand. Simpelweg omdat dat beter verdient.

Dat verklaart dan ook meteen de wachtlijsten in de zorg.

Natuurlijk -en daar ben ik van overtuigd- zijn verreweg de meeste artsen zeker geen geldwolven maar ik vind dat zij een voorbeeldfunctie vervullen en dat sommigen zichzelf hardop mogen afvragen waarom zij ooit medicijnen zijn gaan studeren.

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Antonie Kamerling

15 opmerkingen:

  1. Hee Terrence,

    Als je veel geld wil verdienen zijn er andere manieren die sneller werken, een universitaire studie medicijnen is op zijn minst zes jaar..en dan doe je heul heul vlot.
    Artsen mogen m.i. goed verdienen, ze hebben vaak een mega- investering moeten doen om hun studie te betalen en later hun investering in een praktijk c.q co-schap. Het gaat dan om tonnen...
    Als je alle kosten aftrekt die een huisarts kwijt is aan vaste lasten blijft er natuurlijk nog wel een boterham met kaas over. Maar overgeneraliseer het niet te gauw,het gras lijkt altijd groener dan het hooi wil doen geloven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ... en natuurlijk sta ik stil bij het overlijden van Antonie Kamerling. Het is vreselijk als een mens verdwaalt in zijn doolhof van wanhoop... en geen uitgang meer vindt...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Terrence , morgen reageer ollie erop ! internet is uitgevallen enige tijd , ollie moet nu slapen;

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gek eigenlijk he, elke dag overlijden er mensen, maar hier schrik je dan toch weer even extra van.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Misschien hebben we de vrijheid van nu wel door de beschaving van het spreken. En dat moet dan zo'n blonde verpesten. Eigenlijk een schande. Maar.. er zijn nog steeds mensen die in hem geloven.

    Love As Always
    Di Mario

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De lonen moeten gewoon gelijkgesteld worden.
    En niet noodzakelijke ingrepen moeten verboden worden.
    Geld maakt meer kapot dan heel!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Antonie heeft deze keuze zelf gemaakt, dat moet je respecteren en het zat eraan te komen volgens velen. Voor anderen is het weleens ongeloofwaardig en lijkt de dood te komen door pure pech. Op de verkeerde plaats, of op het verkeerde tijdstip.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Anoniem00:23

    Als je keihard werkt en gestudeerd hebt, een van de beste bent in je vak. Je mensen helpt (zo ken ik een kinderarts,die heus niet slecht verdient maar waanzinnig goed is, keihard gestudeerd heeft en altijd klaar staat voor zijn patientjes,als bv mijn zoon en dat niet alleen doet maar met een geheel team) en dan mag je gerust van mij wat meer verdienen! Daar kan ik geen problemen mee hebben.

    Wat betreft Antonie, jammer voor zijn gezin. Ik heb het van dichtbij meegemaakt met de beste vriend van mijn partner. Ook hij kon blijkbaar niet anders, respect voor zijn keuze maar het verdriet is natuurlijk enorm en een drama voor zijn kids.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Anoniem04:17

    Heel triest van Antony, je schrikt ervan.
    Ctje

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Een feest organiseren klinkt goed. Dat wil zeggen dat het en groot feest gaat worden, of in ieder geval een goed feest.
    Je kunt compleet vrij zijn in het verkondigen van je mening zonder iemand te kwetsen denk ik. Het komt een beetje raar op me over. Als iedereen voortdurend zou zeggen wat-ie van een ander dacht. Mensen zouden zich dan constant beledigd voelen beledigd voelen en men zou er bijzonder chagrijnig bijlopen. Dat wekt de suggestie alsof niemand goed genoeg zou zijn!?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Je hebt er verschillende die dokters , Terrence. Onze huisdokter is nog een van de oudere klasse , hij neemt tijd voor onderzoek en diagnose te stellen ! Als onze kinderen ziek waren kwam hij zelfs kosteloos eens kontroleren hoe het er mee was. Maar TV moest gisteren 33,37 € betalen aan een specialist en die telde mee tot de laatste cent.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @Ollie en @Salty: Ik heb het hier over medisch specialisten en dus niet over huisartsen. Ik zeg ook nergens dat zij niet veel mogen verdienen maar vin wél dat er een belonings-plafond mag worden ingesteld. En de arts zelf zou niet mogen moeten kiezen wie hij liever behandeld. Dat zou moeten afhangen van wie het dringendst medische hulp nodig heeft en niet van het prijskaartje. Bovendien: ook een electricien zou zijn studie van jaren mogen terugverdienen maar krijgt echt geen 3 ton per jaar, al is hij of zij een specialist. Ook daarin zit een oneerlijke verdeling.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @Redstar: Mee eens. Het gaat er niet zozeer om wát mensen zeggen maar om hóe ze het zeggen.

    @Ollie: Dat is een goedkope specialist! Wij betalen het dubbele voor een eenvoudige gebitsreiniging bij de gewone tadarts. Wil je een orthodontist in je mond laten kijken (dan kijkt-ie dus alleen maar, he), dan kost je dat 41 euro. En bij jullie?

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Voor huisarts kun je ook specialist lezen, het gaat om dezelfde tak van sport.
    Mensen beter maken.

    Een specialist heeft een nog langere studie gedaan, en zal dus ook ook meer studieschuld hebben.... dat moet ook terugbetaald worden.
    De vraag die we ons kunnen stellen is:
    Willen we goed opgeleide artsen hebben, die nu eenmaal geld kosten, of gaan we zelf dokteren ( goedkoop maar niet verstandig )

    De studieschuld van een elektriciën (voor het gemak 4 jaar mbo ) is natuurlijk veel minder vergeleken met een studieschuld van 6 of 8 jaar universiteit met daarvoor vaak al een hbo -opleiding.
    Idem geldt voor de investering: een praktijk of onderzoekskamer kost meer dan alleen de huur van het pand. Medische apparatuur is nu eenmaal schreeuwend duur en kost mega veel aan onderhoud.

    En wat betreft de (voorkeur) keuze aan patiënten: ik kan me goed voorstellen dat een arts eerder een patiënt zou behandelen die gezond leeft dan een doelbewuste roker/drinker.
    Ieder mens heeft tenslotte ook een eigen verantwoording hoe z/hij omgaat met gezondheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Mensen zoals Blonde Geert verwarren hufterig en a-sociaal gedrag met de vrijheid van meningsuiting.Wanneer dit gewoongoed wordt betekent dat het einde van een solidaire maatschappij.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld. Mits die netjes blijft. Dus zonder beledigingen en scheldpartijen en zo. Bedankt!